Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

MATKAMUISTOJA - KRABI

9/11/2015 Maria Maunula 1 Comments Category : , , , , , , ,

Matkamuistoja-postauksissa fiilistelen paikkoja, joissa on käyty ennen blogin aloitusta. Aloitan Krabista, sillä matkakuume taisi purra pysyvästi sillä reissulla :)

KRABI

Kävin Krabilla ensimmäisen kerran 2012. Kyseinen reissu oli ensimmäinen matkani Thaimaaseen. Ensin oli tarkoitus ottaa äkkilähtö jonnekkin lähelle, Espanjaan, Kreikkaan tai vaikka Bulgariaan, mutta jotenkin mystisesti muutaman tunnin lento vaihtui 11h harppauseksi, eurot unohdettiin ja tilattiin bahteja. Halpaan äkkilähtöhintaan tuli lisäkuluina rokotuksien ja matkalaukun hankinta.
Olin löytänyt lennot ja hotellin pariksi viikoksi pakettihintaan 795e Finnmatkoilta. Uusin käynti Krabilla on suoritettu 2015.

Krabihan on itseasiassa suhteellisen iso provinssi eteläisessä Thaimassa, mutta lähes kaikki turismi on keskittynyt Ao Nangin alueelle. Krabi oli tosi helppo paikka ensikertalaisille. Rahanvaihtopaikkoja, automaatteja, turistipalveluita yms. löytyy joka nurkalta eikä järkyttävää kulttuurishokkia tullut missään vaiheessa. Itse Ao Nang oli mielestäni viihdyttävä paikka ja lähellä paljon tutkittavaa sekä aktiviteetteja, kuten saarihyppelyä, melontaa, snorklausreissuja, temppeleitä ja kiipeilyä kalkkikivikallioilla.Ensimmäinen matka oli todellakin mieleenpainuva. Satuimme paikalle Songkranin aikaan, eli paikallisten uudenvuoden juhliin. Suomalaisesta uudestavuodesta tulee itselleni mieleen lähinnä räntäsateessa ulkona seisoskelu kun on pakko päästä katsomaan raketteja. Lisäksi tähtisädetikut, rypäleet, nakit, juustot ja se kuinka kaikki palaa normaaliksi seuraavana päivänä. Songkran oli kaikkea muuta. Kaduilla tanssittiin, kaikkialla soi musiikki, ihmiset oli iloisia ja koko homman kruunasi koko kaupungin kattava vesisota. Pari pientä Super Soakeria? Ehei, pickup-autoilla ämpärikaupalla vettä ihmisten niskaan. Vauvatalkkia lätkittiin tuttujen ja tuntemattomien naamaan. Krabilla villitys hiipui muutaman päivän sisällä, mutta olen kuullut legendaa Thaimaan muista alueista, missä kyseiset juhlatmenot on vieläkin järeämmät!
Täällä ei kukaan valita koirien pelkäävän raketteja,  mutta kolikon kääntöpuolena päihtynyt juhlakansa aiheuttaa Songrkanin aikana vuosittain yli 300 kuolemaa, yli 3000 vammaa ja hieman alle 3000 onnettomuutta. Statistiikkaa voit lukea täältä. 

Songkran krabi

Songkran krabi

Songkran krabi
Bukkakevitsit on sitten kuultu jo! :D


Turismi Krabilla näkyy ja kuuluu kyllä. Kerittiin kävelemään ehkä 10 metriä kun tuli ensimmäinen "Moro moro, meillä Anttilan hinnat, Stockmann laatu". Nämä kaupustelijat ovat pääsääntöisesti Intialaisia kauppamiehiä, joille on opetettu timanttiset myyntifraasit muutamallakin eri kielellä. Ensin hämmästelin heidän taitoa erottaa Suomalainen Venäläisestä tai vaikkapa Ruotsalaisesta jo kaukaa katsonutta, mutta tarkemmin asiaa ajatellesani meissähän on paljon eroja ulkoisessa habituksessa. Krabin hyvä puoli on, että rannalle on asetettu kielto laittaa aurinkotuoleja, merellä ei saa huristella vesiskoottereilla ja rannasta pidetään kohtuuhyvää huolta.

Krabilla käy myös paljon Thaimaan omia kansalaisia lomailemassa, etenkin pohjoisesta. Tämä näkyy mm. pelastusliivien liioitellussa käytössä. Kysyin sivistymättömyyttäni joltakulta miksi kaikilla on kokoajan pelastusliivit esim. saarihyppelyreissuilla päällänsä. And i really mean kokoajan, Oli vettä sitten polviin asti tai 20m syvää. Hiekkarantaa tai veneilyä. Selitykseksi sain niinkin simppelin asian, kuin etteivät he osaa uida. Pohjoisessa on lähinnä muutama likainen joki ja ainoastaan rikkailla pääsy uima-altaisiin. Suomalaisena ajatus tuntui oudolta, mutta tullaanhan me sentään tuhansien järvien maasta ja uimista opetetaan koulusta lähtien.

Olimme siis saarihyppelyreissulla kun törmättiin tähän pelastusliivi-ilmiöön. Me oltiin varmasti niiden mielestä vähintäänkin yhtä huvittavia. Kuvitelkaa se kontrasti pitkähäntäveneessä kun kaksi hohtavan valkoista länkkäriä istuu veneen nokassa ruskettumassa bikinit ja uimashortsit päällä, samanaikaisesti paikallisten ahtautuessa veneen ainoan katoksen alle verhoutuneena lierihatuilla, koko naaman peittävillä aurinkolaseilla, pitkähihaisilla ja ne pelastusliivit! Paikalliset ihannoi vaaleaa ihoa siinä missä meikäläinen haluaisi olla ruskettunut kuin grillipossun nahka.

Krabi
Rantamaisema

Ao Nang
Pääkatu yöllä

Krabi beach
Kuva: Iiro Koistinen

Reissuneitsyenä ensimmäisen McDonaldsin nähtyäni ilkuin mukaviisaasti, että "kuka hullu nyt tulee tänneasti syömään jotain mäkkärimättöö!? Kyllä täällä pitää syödä paikallista ruokaa!". Kas kummaa, kun sitä riisiä ja kanaa on syönyt pariviikkoa ja saanut yhden ruokamyrkytyksen välissä niin tuttu juustohamppari onkin taivaallisen hyvä idea.

Jos unohtaa hetkeksi kaiken turismin huonon puolen, voi poimia Krabi helmet. Yksi monista huikeista mestoista oli ehdottomasti Tiger Cave Temple. Nimeensä viitaten, sielä ei ole tiikereitä, nimi on tullut legendoista ja tassunjäljistä temppeliluolastossa. Itse temppeli sijaitsee vuoren päällä ja sieltä on uskomattoman upeat maisemat Krabin ylle. Luulitko olevasi hyvässäkin kunnossa? 1237 porrasta käveltyäsi olet todennäköisesti yhtä kuolemankielissä kuin minäkin. Meidät ohitti yksi hilpeä oranssikaapuinen munkki, joka naurahti katsoessaan kuinka puuskutan ja puhisen vasta puolessavälin matkaa.

Protip, temppeliin ei ole suotavaa astua kengät jalassa, eikä tässätapauksessa ole fiksua jättää kenkiä perinteisesti temppelin eteen maahan, sillä vuorella asuu apinoita. Apinoita, joille kenkäsi on suuri aarre! Joku tyttö oli jättänyt flipfloppinsa maahan, eikä aikakaan kun apina heitti tohvelit vuorelta alas viidakkoon, nyhdettyään kauniisti kimaltelevat tekotimantit ensin irti niistä. Jonkun turistin Blackberry päätyi myös apinan kynsiin. Tyyppi yritti ensin kiltisti lähestyä apinaa toivoen saavansa laitteen takasin, hah, apinan ei tarvinnut kuin esitellä tappajahampaansa ja tyyppi luovutti.


krabi tiger cave templeEnnen matkaa olin vitsaillut äidin kanssa, että mitä jos lentokone tippuu tai tuleekin vaikka tsunami. Olin juuri päiväunilla kun äiti laittaa viestiä, " mites toi tsunamivaroitus?". Luulin sen olleen edelleen vitsi. Sitten tulikin Finnmatkoilta viesti, että alueella on todellakin tsunamivaroitus annettu ja pyydetätään valppautta, ohjeita tulisi lisää myöhemmin.

Paikallisista uutisista ei saanut oikein selkoa, muutakuin, että pelkkä varoitus aiheutti kaaoksen ja ihmisille sattui kolareita yms. onnettomuuksia massapaniikin vuoksi. Me pohdittiin hotellihuoneessa pitäisikö pakata tärkeimmät kamat mukaan ja selvittää evakuointipaikat tai nousta kenties alueella jonnekkin mahdollisimman korkealle. Käytiin ulkona hakemassa vettä ja naposteltavaa kaupasta. Kaikki tuntui jotenkin kaoottiselta, kauppa kävi normaalisti vaikka ihmisiä pakeni jonona ylemmäs vuorille. Hotellihenkilökunta jäi tekemään kaikille asukkaille ruokaa ja jakoi vettä. Vetäydyttiin muutaman muun hotelliasukkaiden tavoin hotellin ylimpiin kerroksiin ja löydettiin sieltä seuraa muutamasta Norjalaisesta, Ruotsalaisesta ja muistaakseni Tanskalaisesta. Naureskeltiin sille miten chillisti oleskeltiin, osa joi bisseä ja muutama koitti saada tekstiviestein uutisia tilanteesta ulkomailta. Omat hermoni meinasi pettää kun samaan aikaan sattui hyytävä ukkosmyrsky. Sellainen, mitä en ollut ikinä kokenut Suomessa. Talo tärisi ja koko taivas oli musta.

Onneksi koko tilanne meni ohi, tsunamia ei tullut. Järistykset jossakin kauempana olivat aiheuttaneet hetkellisesti meren vetäytymistä joitakin metrejä. Oli  helpottavaa huomata, että jotain on opittu 2004 vuoden koettelemuksista, tiedotus ja evakuointireitit toimivat jotenkuten ja tilanteeseen reagoitiin ajoissa.

Myrsky alkaa vetäytymään


Okei, takaisin iloisiin reissumuistoihin! Pari ensimmäistä iltaa voipi hillua pääkadun varrella, syödä hyvin, uida ja nauttia. Kun lomafiilis on saavutettu, jetlagi selätetty, voikin ryhtyä seikkailemaan. Krabilla on huikeita Geokätköjä, suosittelen! Vuokraamalla skootterin saat paljonkin irti. Paikallinen sininen lavataksi myös ottaa ihmisiä kyytiin apinapatsailla koristelluilta penkeiltä pääkadun varresta about 40bht/1e hintaan ja kuskaa esim. Krabi Towniin eli ns. keskustaan. Keskusta on hieman hämäävä termi sillä se on Ao Nangiin nähden ihan eri puolella. Keskustan siitä tekee kuitenkin se olemus, tämä on lähimpänä normaalia betonikaupunkia mitä kymmenien kilometrien säteeltä löytyy. Kerrostaloja, ostoskeskus, KFC ja liikennevalot.

Saarihyppelyillä pääsee näkemään lähimaastoa ja vähintäänkin hämmentäviä puisilla peniksillä vuorattuja luolia. Kuvankauniita maisemia on kaikkialla ja näinollen laitankin tähän aikamoisen kuvapläjäyksen;


Vitivalkoinen 175cm pitkä länkkäri joutui turistista turistikohteeksi. Ottivat noin 823984 salakuvaa ennenkuin uskalsivat lähestyä ja pyytää ryhmäkuvaan :')

Ihanat, rapeat, makeat ja ennenkaikkea herkulliset pannukakut :o~

Reunimmaiset kuvat: Iiro Koistinen

Tippukiviluolia
Kallioiden välissä olisi voinut seikkailla vaikka kuinka kauan, eikä upeat maisemat tallentunut puhelimen kameraan lähellekkään niin upeina, kun oikeasti olivat :>
krabi penis
Kuva: Daniela Nieminen
ladyboy
Käytiin katsastamassa ladyboy tanssiesitys ja siis meikälle olis mennyt ihan täydestä etenkin tuo vasemmanpuoleinen mimmi!
krabi to do
Minä ja Daniela riftaamassa ammattilaisen ottein, jätskiä, ammuskelua, luontoa ja lisää raftingia.
Zipliningia, eeei jänskätä!

Yksi pieni kohde on vielä pakko mainita, jos joku teistä sattumalta reissaa samoilla nurkilla, niin kurkatkaa tämä! Vuokraa skoba tai palkkaa kuski ja löydä itsesi jännästä lutakosta viidakon keskeltä. 40min ajomatkan päässä (tai reilun tunnin, jos eksyy jonkun paikallisen kotipihaan, niinkuin me tehtiin Danielan kanssa :D) löytyy upea, sininen, kylmä, makeanveden lähde. Lampi on Phu Tara resortin pihalla, mutta sinne saa muutkin kuin asukkaat mennä. Phu taraa googlatessa ei pidä hämääntyä ihan Ao Nangin rannassa olevaa Phu Taraa tähän. Tämä paikka mitä nyt meinaan, on keskellä ei mitään, eikä resortilla ole esim online varausmahdollisuutta. Puhelinnumero oli tainnut tulla 2014. 

Paikanpäällä on pieni parkkipaikka ja toisinaan turisteja tuodaan paketiautollinen. Itse olen molemmilla kerroilla sattunut sellaiseen aikaan, ettei turisteja ole ollut kuin yhden käden sormilla laskettava määrä paikalla. Lammelta löytyy muutama hyppimiseen soveltuva köysi tai jos haluaa vain lepuuttaa koipiaan niin saat jalkahoidon samalla, sillä lammessa ui niitä samoja kaloja joita näkee niinsanotuissa spa-paikoissa ympäri aasiaa. Ne syö kuollutta ihoa pois ja se lähinnä kutittaa ja ei, ne ei hyökkää kimppuusi jos uit lammessa! 

Päivitys! Phu Taran hotellilla ei saanut enään turret uiskennella, mutta paikallisten parempi mesta löytyi tulevalla reissulla! Lue lisää postauksesessa " Painajainen nimeltä Bieber" 

krabi phu thara
Kuvannut Iiro Koistinen
krabi phu thara
Kuvannut Daniela Nieminen


Overall, mä pidän Krabista. Se on sellanen kiva rento paikka jossa ei ehkä oo sitä aidointa viidakkomeininkiä, muttei ole myöskään mikään Pattaya. Ao Nangin red light district on lähinnä hupaisa paikka ja tarvittaessa villieläimiä löytyy kun lähtee pääkadulta pois. Krabi town on kiva paikka käydä hoitamassa tuliaisshoppailuja ja katuruokaa ilalla. Ensimmäinen reissu jätti muhun sellasen kipinän, että maailmaa pitää nähdä lisää. 

Toinen reissu Krabille toi muistoja mieleen ja oli mielenkiintoista nähdä onko paikat muuttuneet. Ne todellakin oli! Ensimmäisellä reissulla syötiin ehkä reissun parhaat safkat Ao Nang Boat Noodle nimisessä mökkipahasessa, joka olikin kasvanut kaksikerroksiseksi sementtitaloksi! Varmasti joku mielensäpahottaja manaa Krabin olleen parhaimmillaan vuonna 70 ja kuinka turismi tappaa kaiken, mutta hei, mä olen ilonen Boat Noodelin menestyksestä ja sain edelleen yhtä hyvää ruokaa. Kehitykseltä ei voi välttyä ja sellaiselle joka etsii rauhaa ja rantabungalowia suosittelen mieluummin vaikka Koh Jumin saarta.

P.s. Boat noodelissa "can i have it spicy" todellakin meinaa spicyä. Koh lantalla kerittiin tottumaan raflojen tarjoovan farangeille sopivaa mättöä, eikä mausteista ole tietoakaan, Krabilla asiat on toisin ;) 

krabi boat boodle

krabi boat boodle

krabi boat boodle
Also! Follow my blog with Bloglovin

RELATED POSTS

1 comments