Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

LAST PIECES OF KOH CHANG PT.4

10/27/2015 Maria Maunula 0 Comments Category : , , , , ,

Vielä viimoisia sanoja ja kuluja Changin saarelta. Oli hieman teknisiä ongelmia muistikortin ja kuvien siirron kanssa taas kerran, joten hieman irrallinen postaus, pahoittelut!Changilla tosiaan olisi mahdollisuudet tehdä ja harrastaa vaikka mitä. Tietoisesti jätin shoppailun minimiin, sillä yleisesti ottaen saarten hintataso on hieman kalliimpi verrattuna sisämaahan ja etenkin Bangkokiin. Suurimmat kuluerät majoituksen ja ruuan lisäksi olivat siis sukellus ja kokkauskurssi. Jep, kokkauskurssi. Ne jotka ei tiedä tai tunne meikäläistä, niin en ole kyllä mikään keittiön kuningatar. Viimeksi koitin tehdä lihapullia tomaattikastikkeessa, siitä tuli jauhelihakastiketta. Muffinseista unohdin voin, joten niistä tuli keksejä jne. Rakastan kuitenkin maustamista ja siinähän Thaimaalaiset on hakoja, koko ruokakulttuuri perustuu pitkälti makujen tasapainoon, salty, sour, sweet, bitter and hot. Hot ei tässä tapauksessa tarkoita kuumaa, vaan tulista ja eron spicyn, sekä hotin välillä huomaa kyllä.
Olin monesti enne tätä ihmetellyt mitä eroa massaman ja yellow currylla on, sillä molemmat ovat keltaisia, niissä on perunaa ja sipulia, valittua lihaa ja joskus myös pähkinää yms. Ero on Chilissä sillä toiseen tulee tuoretta chiliä, toiseen kuivattua jauhemaista. Sen myös maistaa, sillä massaman maistuu suussa tulisempana, nieltynä ei enää tulisena ja yellow curry toisinpäin, se ei ole vielä suussa tulista, mutta poltteen tuntee nielaistuaan kurkussa ja rinnassa. 


Kokkauskurssit on edullisimmillaan ~900bht ja maksoin omastani 1500bht. Kurssi oli päivän mittainen sisältäen kurssimateriaaliksi saadun reseptikirjan, ruuat, kyydit jne. Vastaavia kursseja voi suorittaa missäpäin vaan, mutta esim. Bangokissa samanlaiseen kurssiin on usein sisällytetty kauppamatka markettiin ostamaan tarvittavat ainekset. Chiang maissa kurssin ruuat eroavat hieman eteläisemmästä aterioista. 
Epäonnekseni kaikki muut osallistujat kyseisenä päivänä oli sattumankaupalla Saksalaisia. Ei siinä muuten mitään, mutta hieman yleistäen omakohtaisten kokemuksien pohjalta, saksalaiset eivät ihan hirveästi välitä englanniksi höpötellä. Jakauduttua pareiksi ja nyt voinkin pröystäillä kotosuomessa taidollani ainakin siihen asti kunnes menen hevi-osastolle ihmettelemään kun kaikkia aineksia ei löydykään :D

Voin kertoo, että oli kuuma :D + 34 lämmintä ja kaikki ruuat paistettiin kaasuhellan ääressä ..

Ihan koko kurssia en ala tähän raapustamassa, jotta jää muillekkin iloa käydä kurssilla, mutta voisin kuitenkin avata sen verran, että thaicurryruokien salaisuus piilee currytahnassa, jota kurssilla opetellaan tekemään. Tähän tarvitaan ehdottomasti mortteli! Pitänee hankkia moinen kotiinkin, vaikkei taida ihan päivittäiseen käyttöön päästä. Mausteet mätkitään ateriasta riippuen tuoreena, kuivattuna tai esim. Öljyssä liotettuna mortteliin ja huhkitaan sen ääressä kunnes seoksesta todellakin tulee tahnaa. Tahnaa voi pitää jääkaapissa sellaisenaan pitkiäkin aikoja tai pakastettuna jopa vuoden. Yhteen ateriaan tahnaa menee vain noin ruokalusikallinen, joten todellakin kannattaa tehdä kerralla enemmän säilöön. 


Meikän taiteilemat ateriat, chicken garlic and pepper ja yellowcurry


Opin myös vihdoin miten ihmeessä thaimaalainen simppeli ruoka garlic and pepper saadaan niin rapeaksi! Pitää hieman katsoa kotipuolessa miten valkosipulit pitäisi mitoittaa, sillä yllätyksekseni thaivalkosipulit on noin puolikkaan kokoisia omistamme. Anyways, sipulit pilkotaan, pyöritellään nopsaa suolassa ja jauhoissa, paistetaan öljyssä nopean hetken ja otetaan sivuun kunnes itse ruoka on tehty valmiiksi ja nuo rapeat suht miedot valkosipulipalat heitetään koko aterian päälle. Mmmmmmmm.

Protip, jos haluat tilata extra tulisempaa ateriaksi Thaimaassa, sano "thai spicy" ja jos ne ei silti usko, niin "ped maak maak". Jos haluat päinvastoin jotain mikä ei polta kahdesti, sano " Mai ped".

Olisin halunnut päästä saatella trekkaamaan, sillä saaren viidakosta suuri osa on luonnonsuojelupuistoa sisältäen huikeaa kasvillisuutta ja paljon eläimiä. Retkiä kannattaa tehdä vain oppaan kanssa, sillä varsinaisia polkuja tai teitä viidakkoon ei ole tehty. Harmikseni tosiaan rikoin Suomessa jalkapöytäni jotenkin, eikä se kerinnyt ikinä parantumaan niin hyvin, että lähtisin kokeilemaan onneani useiden tuntien vaellukselle, vaikka olin ottanut mukaani hyvät kengätkin sitä varten. Retkien hinnat vaihtelevat 900-3000bht paikkeilla riippuen kuinka pitkän retken haluaa tehdä ja kuuluuko siihen esim. Norsuratsastusta yms. Ennenkuin päätät ratsastaa norsulla Thaimaassa, suosittelen kuitenkin googlaamaan asiasta lisää, sillä kaikki ei kohtele norsuja hyvin. Palaan tähän aiheeseen laajemmin vielä oman eläinpostauksen muodossa, kun olen palannut Suomeen. 

RELATED POSTS

0 comments