Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

AUTUMN AT AMSTERDAM PT2

10/26/2016 Maria Maunula 18 Comments Category : , , , , , , , , , , , ,

Maanantai aamuna eriskummallisen hostellimme ravitsevan muro-ja nutellaleipä aamiaisen aikana kerkisi tutkailemaan kanssakulkijoita ja reissaajia. Yritin kovasti sivukorvalla kuunnella ja ymmärtää Hollantia, sillä muutamat sanat oli Suomalaisen suuhun helppoja, Yah - kyllä, Nay - ei. Mitään muuta siitä ei sitten tajunnutkaan. Brittien edessä tulee itselle aina paineet puhua loistavaa englantia ja vaikka puhunkin sitä tarvittaessa kohtuullisen hyvin, niin sanavaraston laajuus ei aina meinaa riittää. Brittejä riittikin hostellilla reippaammin, mitä ilmeisemmin tunnin mittainen ja edullinen lento on houkutteleva diili. Soolomatkailijan olisi helppo löytää flying pigistä matkakavereita, mutta me lähdettiin tälläerää kaksin koluamaan kulmia Auvon kanssa.

Tuo torni on oikeasti noin vinossa, ei ole kyse linssivääristymästä :D 

Päivän ohjelmaksi oltiin valittu päätöntä hortoilua, merimuseo ja illaksi kaverini Helmin tapaaminen. Reittimme kulki keskustan läpi itää kohden ja olikin hauska nähdä miten erilainen keskusta on yöllä ja päivällä. Yksi suosituimpia ostoskatuja oli ollut edellisenä iltana käytännössä tyhjä muutamaa hortoilijaa lukematta, kun taas päiväsaikaan sielä ei meinannut mahtua liikkumaan lainkaan! Hilppastiin nopsaa pois jaloista ja kohti meritime museumia, eli laivamuseota. Auvo kysyi ennen reissua tykkäänkö museoista ja vastasin " mitä oudompi sen parempi". En odottanut laivamuseolta hirveästi mitään mutta olihan ne nähneet vaivaa tehdäkseen siitä hienon ja kiinnostavan paikan!

Mikä ihana miniterassi!

Paikka on ihan 5-10min kävelymatkan päässä rautatieasemalta ja kustantaa aikuiselta 15e/naama.
Lisätiedot: National Maritime Museum Amsterdam

Museo oli suht selkeä ja hyvin organisoitu. Tavaroiden säilytys oli hoidettu todella fiksusti, ovelta saat viivakoodirannekkeen joka myös avaa ja sulkee kaapin narikassa! Kartan avulla suunnistettiin museon ensimmäiseen lisäsiipeen. Intohimoisille oppijoille tarjolla oli myös mukana kannettava audio tour kuuntelulaite, joka kertoi lisää haluamistasi kohteista.



Ihan ensin nähtiin valtava huone täynnä erilaisia laivan keulakuvia ja niiden historiaa. Keulakuvathan perinteisesti usein esittää naisia ja toivat alukselle onnea, kunnes joku tajusi että liian isot keulat itseasiassa heikentävät purjehdusominaisuuksia ja pikkuhiljaa ne sitten historian havinassa pienentyi kunnes katosi kokonaan käytöstä.

Museossa käytettiin todella paljon audiovisuaalisia efektejä tekemään hommasta kiinnostavampaa. En halua spoilata kaikkea, mutta pakko mainita eräästä kierroksesta jossa kävijät menevät pienessä ryhmässä eräänlaiselle huoneseikkailulle ja joka huoneessa tapahtuu jotain erilaista. Yksi huoneista oli oikeastaan 360° teatteriscreeni. Ihmiset pönötti huoneen keskellä ja ympärillä alkaa näkymään merta, tällä simuloitiin miltä tuntuisi olla myrksyssä... joka eskaloitui hyvin nopeasti siihen että tämä " laiva" oli sodassa, keskellä merta, myrskyn silmässä :D Ihan hauska idea ja toteutus muuten, mutta paikalla olleet pikkulapset meinasi saada paskahalvauksen viimeistään siinävaiheessa kun seinän kokoinen merirosvo näyttää ruudulla kinkeävän laivaan sisään miekkoineen ja ympärillä räjähtelee suht voimakkailla ääniefekteillä.



Paikassa pääsee myös käymään jäljennös "The Amsterdam" Dutch East India Company-laivassa, jonka 400 vapaahetoista rakensi perinteisillä työkaluilla alkuperäisen tuhouduttua myrskyssä 1749.
Pihalla sai nähdä myös jonkinsortin kuninkaallisen päheen paatin jonka nimen tietysti unohdin juuri nyt. Kyllä kyllä, paljon opittiin museossa köh. Mutta hieno se oli! Museossa oli myös lapsille suunnattu jättimäinen, interkativiinen human size -lautapeli ja muuta jännää, joten sanoisin että ihan rahansa arvoinen paikka.




Koska aamuinen nutellaleipä ei ravinnut enään iltapäivää pidemmälle, alkoikin jo tulla nälkä ja saatiin sovittua netin kautta kaverini Helmin ja hänen miehensä Tapsan kanssa tapaamien Damin keskustaan. Me katsottiin Auvon kanssa, että museolta ydinkeskustaan kävelee noin 22 minuuttia. Noh... meillä meni matkaan melkein tunti :D Hortoiltiin, eksyttiin ja seikkailtiin, mutta se ei näin kauniissa kaupungissa paljoa haittaa. Tapaamispaikka oli damin ytimessä, missä on valtava iso aukea.

Helmi ja Tapsa oli ollut Italiassa ja otti pienen 19h layoverin Damissa ennen Suomeen paluuta. Ei huono idea! Syötiin porukalla burgerit jossakin ihan ok raflassa ja köpöteltiin hieman Amsterdamin Jordaan aluetta ympäri. Jordaan on sellainen astetta hipsterimpi ja modernimpi alue josta löytyy kaikkea työväen baareista coffeeshoppeihin ja taidegallerioihin. Oltiin Auvon kanssa bongattu edellisenä iltana keskustassa tivoli ja mentiin vielä tutkailemaan sitä herkullisten churrojen toivossa. Damin isoimman keskusta-aukean oli todellakin valloittanut jäätävän iso tivoli maailmanpyörineen ja herkkukojuineen, nam! Hauskaa miten nopeasti tivolityypit on ajan hermoilla, sillä perinteisessä koura-automaatissa oli pokemoneja ja star wars hahmoja. Tivolilaitteet itsessään ei houkutellut hieman viileän sään vuoksi, mutta mieltä lämmitti sitäkin enemmän ne churrot! Churrokojulle löysi helposti vain seuraamalla tuoksua. Churrot on paistettuja taikinatikkuja jotka pyöritellään kaneli-sokeri seoksessa ja matkaan saa vielä suklaa dippikulhon ah! Käytiin huuhtelemaan herkut alas kahvilla eräässä kahvilassa ja päästettiin väsyneet maailmanmatkaajat nukkumaan. Auvon kanssa valuttiin pikkuhiljaa illan pimeydessä hostellia kohti ja jäätiinkin hostellin loungeen vielä sosialisoimaan muiden turrejen kanssa. Keskiviikon ja tiistain viimeinen rykäys ensipostauksessa!

Ne maagiset churrot!! Näitä syötiin lähes joka ilta :D 

Tarkkasilmäisimmät saattavat hahmottaa vasemmassa yläkulmassa kuolaavan katseeni :'D



Muistan Suomessa Auvon pelaneen pajatsoa hiki hatussa Kalevan s-marketilla, kun sellainen peli sielä vielä oli. Tässä pelissä oli siis hyvät lähtökohdat voittaa pääpalkinto! Auvo rykäisikin tuollaisen ison pelimerkin muutaman teinin hihkuessa vieressä.

Pelissä ideana oli siis saada killinkejä, jotka sitten saisi vaihtaa leluihin. noh, tuo 500 ei ihan hirveän pitkälle riittänyt :D




RELATED POSTS

18 comments

  1. Oi, että Amsterdam on tosi korkeall mun kaupunkikohdelistalla. Kiitos tästä postauksesta. Tuli paljon hyviä vinkkejä, ooh noi churrot näyttää hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Churrot oli kertakaikkisen ihania enkä ymmärrä miten kukaan ei vielä myy niitä esim. Hlesingin yössä pikkutunneilla!? Menisi varmasti kaupaksi hodarien yms ohella :)

      Poista
  2. Amsterdam on kyllä joka kerta yhtä ihana. Rakastan sitä pyöräilymentaliteettia, kapeita kujia, vinoja rakennuksia, kanaalia ja hollantilaiset on tosi mukavaa sakkia!
    Itse oon tosi huono museoiden kävijä, mutta tuollainen museo, jossa on just audiovisuaalisia juttuja kuulostaa kivalta!
    Oliko kokonaisuutena onnistunut reissu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se pyöräilymentaliteetti on muuten mukava mutta meinaan aina jäädä alle :D! Hollantilaiset on aivan kertakaikkisen mukavia ja lämpimiä ihmisiä <3
      Ja jep, oli kyllä loistoreissu mutta pakko uusia vielä keväämmällä kun kelit lämpenee :)

      Poista
  3. Amsterdam alkaa kohta olla Euroopan vähänkin merkittävimmistä kaupungeista se, jossa edellisestä käynnistä on eniten vuosia, eli suunnitelmissa on, kertauskäynti, jo ihan lähivuosina. Pitääkin sitten palata blogijuttuihin kaupungista, myös tähän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen itsekkin yllättynyt miten paljon sielä riittäisi tekemistä ja näkemistä! Ensikerralla pitää käydä kurkkaamassa se ns. toinen puoli kaupunkia, jonne pääsee ilmaisella lautalla!

      Poista
  4. Onpa hauskan oloinen museo! Kiitos vinkistä, ei varmaan ilman tätä juttua olisi tullut edes kiinnostuttua siitä museosta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Damissa on myös joitakin pieniä " salaisia" museoita, sisäänkäynti joidenkin taloyhtiöiden sisäpihojen kautta ja muuta jännää, ihan erilainen kulttuuri museoiden suhteen kun meillä :D

      Poista
  5. Hollannissa on selvästi panostettu museoiden viihteellisyyteen. Heinekenin museossakin, vaikka oluen valmistuskin on mielenkiintoista, oli huone, jossa katsoja oli pullona tuotantolinjalla. Meno oli vauhdikasta ja pullojen pesuvaiheessa pärskyi vettäkin niskaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa meikää houkuttelis hirveesti toi Heineken museo vaikken itse juo alkoholia koska oon kuullut vaan hyvää siitä ja tuo pullo tuotantolinjalla kuulostaa todella hauskalta :D

      Poista
  6. Oi, ihana Amsterdam! Olin siellä joskus kauan sitten töissä yliopistolla ja niin rakastuin kaupunkiin. Kävitkö muuten syömässä kuuluisia pannukakkuja siellä? Itse kiersin siellä vain taidemuseoita, jotka onkin Damissa upeita, mutta muut museot jäi näkemättä. Ehkäpä ensi kerralla merismuseoon, mielenkiintoiselta sekin vaikutti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeiltiin pannukakkuja monissa muodoissaan ja oli herrrkullisia!

      Poista
  7. Olipa kivan olonen museo! Kiinnostaisi varmasti minuakin jos uudestaan Dameihin eksyn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai se on itsekkin pakko kokeilla lisää omituisia museoita kuten Heineken olutmuseo :P

      Poista
  8. Amstrdam on ihana. Sellainen kaupunki, jossa voisin aivan hyvin asua ainakin hetken aikaa. En ole tosin talvella käynyt, niin en tiedä, olisiko se sellainen kolean kolkko ja sateinen. Ehkä se on söpö talvellakin. Syksyinen maisema ainakin näyttää vielä kivalta. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kesällä voisin helposti oleskella pari kuukautta vaikka kanaalin varressa venekodissa, todellakin!

      Poista
  9. Amsterdamissa en ole koskaan käynyt, paljon kehuja olen kuullut että kiva kaupunki! Näkemisen arvoinen varmasti tuo museokin.

    VastaaPoista