SHOPPING IN BANKOK PART 2
Suomeen on tosiaan saavuttu ja muutamat flunssatkin keretty jo sairastamaan, siitä huolimatta takaisin sorvin ääreen ja lisää raapustuksia! Aikaisemmin kerroin Bangkokin pyhästä kolminaisuudesta, eli Siamin alueesta. Vaikka mielenkiintoisia kojuja löytyy ympäri kaupunkia vähän joka nurkalta, kannattaa joskus hilppasta hieman pidemmällekkin tutkailemaan.
Aiempi postaus Bangkokissa shoppailusta löytyy täältä.
TERMINAL 21
Terminal 21 on piristävän poikkeava ostoskeskus muikealla konseptilla, sillä jokainen kerros edustaa jotakin maata tai kaupunkia. Kaikenkaikkiaan mukaan teemoihin on mahdutettu Karibia, Rooma, Pariisi, Tokio, Lontoo, Istanbul, San Fransisco, sekä Hollywood.
Kaikki tuo näkyy hulluttelevassa sisustuksessa ja löyhästi myös tuotevalikoimassa. Kuten muissakin megaostoskeskuksissa, on tarjolla kaikkea mahdollista viihdyttämään vaikka koko päiväksi, ravintoloita, kauppoja, kuntosalia ja leffateatteria jne. Vaatteissa suuntaus on selvästi nuorehkoille trenditietoisille ja bisnes uraa aloitteleville henkilöille. Iänikuisia rihkamakauppiaita ja pukutailoreita ei ole, halleluja! Tinkaaminen ei sovi jokaiseen putiikkiin kyseisessä keskuksessa, mutta ostaessasi isomman satsin ei-merkki-myymälöistä, on aina mahdollista ja jopa suotavaa neuvotella hinnasta. Keskuksen aulassa on myös usein isoja outlet tapahtumia!
Gourmet marketilla tarkoitetaan Terminal 21-tapauksessa hieman Stokkan herkun tapaista puljua, sieltä löytyy pastaa, juustoja, erilaisia lihoja ja meille Eurooppalaisille tutumpia aineksia. Jos siis mielit kokata kotiruokaa ja tarvikkeet on hukassa niin suuntaa tänne. Löytyy alimmaisesta kerroksesta.
Ruokaa löytyy aivan laidasta laitaan, mutta yksi mitä pitää erikseen kehua on PIER 21! Mikäli et ole päässyt kokeilemaan food courttia aikaisemmin, niin tämä on hyvä paikka aloittaa, sillä kassahenkilöt osaavat useinmiten myös englantia ja ruuat on isoina kuvina tauluilla. Food courtit toimivat hyvinkin simppelillä logiikalla; osta kortti johon lataat rahaa - shoppaile halpaa ruokaa kojuista kortilla - saa loput kortille jääneet rahat takaisin. Kortin käyttämisen ymmärtää kun näkee millainen määrä väkeä käy syömässä päivittäin, ei tarvi laskeskella vaihtorahoja ja killinkejä vaan senkun höylätään korttia. Korttia ei siis tarvitse tyhjentää rahasta jokaisen käyntikerran jälkeen, vaan esim. lounaspaikkanaan mestaa käyttävillä kortti on vähänkuin kuukausikortti tyylinen. Turistina on ehkä hieman hankala hahmottaa paljonko rahaa kortille kannattaa laittaa, mutta lupaan ettet saa yli 200 bht tuhlattua kovin helposti. Kokonainen annos maksoi 40 bht ja juomat noin 10-30bht useimmassa kojussa. Ruokavalikoima vaihtelee kojuista riippuen, mutta lähinnä aasialaista ruokaa. Muualla kauppakeskuksen ravintoloissa on tosiaan kaikkea pihvistä pastaan tarjolla.
Perille Terminal 21seen pääset helpoiten hyppäämällä skytrainiin ja jäämällä pois Asok-nimisellä pysäkillä.
Platinum oli itselleni uusi tuttavuus ja miten huikea tuttavuus olikin! Kerroksia ei ollut tuhottoman montaa, mutta pinta-alaa riittää. Kojuja on aivan riittämiin ja myyntitavara keskittyy pääsääntöisesti vaatteisiin, asusteisiin ja kosmetiikkaan. Valikoimassa on astetta muotitietoisempaa tredirättiä ja juhlapukuja. Myös muutama hippiluukku ja pilailupuoti mahtui mukaan. Platinumin protip on ehdottomasti ostaa kolme kerralla niin saa paremman hinnan! Moni paikallinen käy ostamassa omat wholesale kuteet täältä ja myyvät itse eteenpäin tuotteita. Kuvasaldo jäi valitettavasti hieman vähäiseksi, sillä monessa luukussa oli erikseen kielto, että ethän kuvaa kiitos.
Platinumiin pääset helpoiten jäämällä esim Siamin tai Chit Lomin skytrain/bts asemalla pois ja hyppäät tuktukiin. Päivisin kyseisellä alueella on järkyttävä ruuhka, joten tuktuk kuskit koittavat pyytää sentakia extrahintaa, älä suostu! Perille pääsee asemalta myös kävellen bts asemalta reilun kilometrin.
Itselleni jäi tämän marketin historia hieman epäselväksi, ymmärtääkseni se oli ennen jonkinlaisen junaradan yhteydessä ja sitten se joutui muuttamaan, korjatkaa jos olen väärässä. Uusi paikka on kuitenkin löytänyt ihmisten suosion yhtälailla ja torstaista eteenpäin sunnuntaihin asti iltaisin löytyy mitä kummallisempaa kauppatavaraa. Lähialueella on myös todella mielenkiintoisia baareja, ravintoloita ja kahviloita, kuten kissakahvila, josta kerron aiemmassa Bangkok postauksessa.
Marketti jakautuu melkeimpä kolmeen alueeseen, on päräyttävän upea vintagealue täynnä toinen toistaan uskomattommapia esineitä, autoja, leluja ja sisustusjuttuja. Ruokakojut on ihan omaksi rivikseen pystytetty ja sitten se itse perinteinen markettialue, jonka seasta löytyy myös second hand tavaraa.
Netistä etukäteen skouttaamieni tietojen mukaan puhuttiin lähinnä antiikkiesineistä, eikä mielikuvani ollut mitenkään super innostunut. Kun näin mistä oli oikeasti kyse, hyvä etten hyppinyt tasajalkaa! Amerikanrautoja vierivieressä, nostalgisia kasarileluja ja kyllä niille antiikkihifistelijöillekkin löytyi useita putiikkeja. Valokuvaajana näin jo mielessäni miten upeita photoshootteja olisi saanut järjestettyä näissä tiloissa! Tavallisesta ulkoilmamarketista poiketen useimmat näistä oli jopa ihan omia rakennuksiaan, ei telttahökkeleitä.
Säläkauppakojut sensijaan oli suurinosa ihan niitä perinteisiä kolmessa sekunissa kasaan raapastuja mattoja, pöytiä tai telttoja. Hinnat oli jo paikallisille suunnattu, eikä tinkivaraa välttämättä ole paljoa. Olin koko iltana ainoa valkoihoinen ihminen paikalla ja silti itse koin sellaista lämmintä mukavaa tervetullutta fiilistä joka huokui kanssashoppailijoista. Alueelle tulee usein nuorisoa viettämään viikonloppua ja syömään hyvin. Itse satuin paikalle torstaina, eli marketin hiljaisimpana päivänä, enkä päässyt näkemään sitä koko komeudessaan, suosittelen siis perjantaita ja lauantaita nälkäisimmälle shoppailijalle. Livekeikkoja ja hyvää ruokaa oli tarjolla jo Torstaina.
Ruokakojut sisälsi toinen toistaan mystisempiä ruokia. En ole suuri merenelävien ystävä ja koska olin jo täyttänyt oman mahani kissakahvilan kakulla, päädyin vain maistelemaan pikkujuttuja. Yksi näistä oli lähes karkinnäköiset pavut! Papujen ja minun välille ei syntynyt kulinaarista rakkaussuhdetta, mutta worth to try. Sensijaan sain parhaan jääkahvin pitkään aikaan. Tarjolla näytti olevan pääsääntöisesti rehtiä thairuokaa, eikä englanniksi asioiminen välttämättä onnistu.
Perille pääset helpoiten käyttämällä skytrainia ja hyppäämällä On Nut- nimisellä asemalla pois- Siitä jatko taxilla/tuktukilla/moottoripyörä taksilla. Takaisin tullessa taksien hinnat on kiinteät tietyille asemille, olisikohan ollut 120 bht On Nutille.
KHAO SAN ROAD
Khao sanista olenkin kirjoittanut jo ylipäätään aiemmin Bangkokiin liittyvissä jutuissa, mutta mainitsen sen silti erikseen myös shoppailupaikkana, sillä moni haluaa niitä kliseisiä turistipaitoja ja bikineitä, itseni mukaanlukien. Khao sanilla on tarjolla myös kaikkea hyvin epämääräistä, kuten heittoähtiä jne. Khao sanille kannattaa suunnata ainoastaan ilta-aikaan, eli joskus auringon laskettua, sillä päivisin kadulla ei ole oikeastaan mitään. Huono puoli on usein valikoiman toistuvuus ja kokojen puute, mutta sirolle rakenteelle löytyy paljonkin kaikkea koko tien pituudelta. Täältä löytyy myös ne rantakohteiden basaareista tutut kassit, pyyhkeet, pakarashortsit!
CHATUCHAK WEEKEND MARKET
Minun piti käydä viimeisimmällä reissullani ja harmittaa niin vietävästi, etten kerennyt. Koen silti pakolliseksi mainita tämän paikan teille, jotka mahdollisesti mietitte missä shoppailla. Kyseinen marketti on legendaarinen ja lengendaarisen iso myös! Chatuchak on kaikkien markettien äiti, MBK ostoskekuksen isä ja Thaimaalisen shoppailukulttuurin sydän. Jos et löydä etsimääsi täältä, sitä tuskin on olemassa.
Markettialueella sijaitsee yli 8000 kojua ja varmasti lisää sellaisia, mitä ei ole otettu "virallisissa" laskuissa mukaan. Alue on älyttömän iso, eli perheellisten ja kaveriporukoiden kannattaakin sopia tapaamispaikka tai kulkea hyvin tiiviisti yhdessä. Väkeä riittää ja kesällä kuumuus ja nestehukka tuntuukin olevan iänikuinen ongelma, sekä paikallisille, että turreille. Ota siis ihmeessä vesipullo mukaan tai pysähdy välillä nauttimaan ja viilentymään johonkin sadoista ruokakojuista.
Chatuchakissa tinkiminen on osa hupia ja kuuluu kulttuuriin, joten ehdottomasti tiukat neuvottelut tiskiin ja rohkeasti tutkimaan mitä kaikkea paikalla on tarjota. Monet jälleenmyyjät tekevät myös ensikontaktinsa jopa isompiin bisneskuvioihin tätäkautta. Suosittelen kuitenkin tutustumaan erinäisiin säädöksiin riippuen millaisia tuotteita haluaisi vaikkapa Suomeen tuoda. (Etenkin ruuat, eläinperäiset tuotteet kuten luut, nahat yms, teräaseet, alkoholi ja tuppakka, kosmetiikka)
Tämän kokoinen paikka houkuttelee myös taskuvarkaita, joten skarppina! Koska en ole itse päässyt paikkaa vielä todistamaan, en uskalla sanoa mikä on kätevin tapa päästä perille, eikä ole kuviakaan tarjota, joten tässä muutama linkki kiinnostuneille;
https://en.wikipedia.org/wiki/Chatuchak_Weekend_Market
https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g293916-d450971-Reviews-Chatuchak_Weekend_Market-Bangkok.html
0 comments