Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

KIRJALLISUUTTA KAUKOKAIPUUSEEN

9/16/2016 Maria Maunula 6 Comments Category : , , , , , , , , , , ,

Jotenkin sitä kaukokaipuuta pitää kutkutella syksyn pimenevinä iltoina, joten päätimpä jakaa teille muutaman arvostelun kirjoista, joita on tullut kahmittua ajan saatossa aiheeseen liittyen!
Jos pikakelataan joitakin vuosia taakseppäin niin en todellakaan voinut kehuskella lukevani kirjoja. En väitä tilanteen parantuneen dramaattisesti, mutta kyllä sitä joka lennolla on ainakin yksi opus mukana ja joskus olen saattanu erehtyä jopa bussissa moisia lukemaan.
Asiaan vaikuttaa varmasti se, että ns. hyviä matkailukirjoja on ollut hankala löytää. Suomalaisessa kirjakaupassa matkailuhyllyltä löytyy lähinnä matkaoppaita ja Adlibriksessa tägit johtavat joko oppaisiin tai elämänkertoihin. Etsin itse jotkain siltä väliltä - seikkailuja ja kokemuksia, kulttuuria sekä sanomaa.KERRAN KULJIN JA KUMARSIN
Heidi nummi
"Heidi Nummi on juonut shamaanin tarjoamaa verta mongo­lialaisessa jurtassa, ulvonut profeetan kanssa siperialaisen sillan alla, ollut vapaaehtoisena kiinalaisten homojen seksi­lelutyöpajassa, laskenut rottia vietnamilaisessa slummissa, livahtanut rajan yli Pohjois-Koreaan ja seurannut kamelin jälkiä Gobin autiomaassa. "
https://fl.finnlectura.fi/kerran/

Tätä kirjaa odotin pitkään ja hartaasti, sillä olen seurannut Heidin puuhia aikanaan jopa irc-galleriassa. Neiti on sittemmin otan pallon omakseen ja tutkinut uteliain silmin mitä mystisempiä maailmankolkkia. Kirja etenee vauhdikkaasti ja sisältää myös hienoja reissukuvia. Ihan pikkusen olisin jäänyt kaipaamaan sitä syvempää pohdiskelua, mitä Heidin Hiippariaktivisti-blogista on etenkin vanhoina aikoina saanut lukea. Kirjassa harmitti myös kovat kannet, sillä mieluusti nappaan pokkarin jos toisenkin tienpäälle mukaan, kun taas paksua painavaa kirjaa ei tule raahattua mukana. Lukiessa herää sellainen seikkailunhalu, huolettomuus ja vahvistuu se fiilis siitä, että mene ja koe - asiat lutviutuu kyllä. Heidin kielenkäyttö on myös hyvin omintakeinen ja ihana, vähintäänkin veikeitä ja vinkeitä ilmauksia. Suosittelen keveäksi iltalukemiseksi kaikille. Tuomio 4/5REISSUKIRJA
Rauli virtanen
"Matkaelämäkerta täynnä juttuja ja kokemuksia viideltä vuosikymmeneltä maailman jokaisesta kolkasta sissien leiritulilta suurkaupunkien sokkeloihin. Rauli Virtanen on käynyt maailman kaikissa 194 itsenäisessä valtiossa. Hän aloitti reppureissaamisen aikana ennen internetiä ja interrailia ja suuntaa yhä kulkunsa sinne, minne muut eivät uskalla mennä. Missä tapahtuu, siellä on Rauli. "
http://www.adlibris.com/fi/kirja/reissukirja-9789510404942

Olin yllättynyt miten erilainen kirja oli vastoin odotuksiani, olin ehkä jotenkin negatiivisesti latautunut ajattelemaan tämän olevan jonkun itsensä todella tärkeäksi tuntevan tyypin paasaamista ja pätemistä maailmalta, älkää kysykö miksi tälläinen tunne tuli mutta onneksi olin väärässä! Raulin seikkailut on loistavia ja todellakin on näetty ja koettu! Tarinat tempaa mukaansa ja eteenee nopsaa tahtia. Ei jäädä kuvailemaan liiaksi jonkun pikkupuljun sisustaa vaan sanotaan rehellinen mielipide paikasta, ajasta ja ihmisistä. Sopivan rennolla otteella kuitenkin! Tuomio 4/5MADMANNERS 
Tuomas Milonoff ja Riku Rantala
"Mad Manners on maailmankattava tapaopas seikkailijalle, kulttuurimatkailijalle, liikemiehelle ja turistille: kaikille matkaajille. Opus tarjoaa maamme kiitetyimpien matkakirjailijoiden vinkit kulttuurien kohtaamiseen ja reissuetikettiin, tapoihin ja tabuihin Papualta Persianlahdelle, Tokiosta Togoon. 10 kulttuuripiirin kautta kirjassa syvennytään käyttäytymissääntöihin tervehtimisestä illanviettoon, pukeutumisesta seuranhakuun ja elekielestä kiinnostavaan keskusteluun. Madventuresille ominainen huumori saa omituisetkin etiketit tuntumaan suorastaan luontevilta."
https://madvendor.varuste.net/Mad+Manners+-+seikkailijan+etiketti?_tu=61220

Kyllähän Tunna ja Riku on ollut ne elävät esimerkit reissaamisen monista puolista ja itse nostan kaverit jopa hieman jalustalle kaiken sen kokemuksen, osaamisen ja aikaansaadun ansiosta. Kukapa ei muistaisi Madventuresin jaksoa, jossa Tunnan kivekset muuttuvat siniseksi? Vahingonilo paras ilo.
Tämän parivaljakon jutut on täyttä kultaa, joskin kirja ei mitenkään kirinyt dokkarisarjan tasolle. Kirja oli toisinaan jopa samoja asioita toistava, mutta kivasti kuvitettu, selkeäsanainen ja perushyvä opas jokaiselle joka mielii reissaamaan maailmalle. Tuomio 3/5


ELÄMÄNI NOMADINA
Päivi Kannisto
"Miltä tuntuisi jättää taakseen työ, jatkuva kiire ja velvollisuudet ja tehdä jotain sellaista, mitä on aina halunnut? Menestyneen liike-elämän konsultin Päivi Kanniston vuoden kohokohta oli ollut maailmalla vietetty lomakuukausi, mutta kahdeksan vuotta sitten hän pakkasi rinkkansa lopullisesti ja hyppäsi pois oravanpyörästä. Lähtiessään maailmalle hän tiesi vain haluavansa vaihtaa työkeskeisen arjen elämään, jossa olennaista olisi täydellinen vapaus. Tällä matkalla Kannisto on edelleen."
https://www.adlibris.com/fi/haku?q=Elämäni+nomadina

Kun löysin kirjan netistä, kuvauksen perusteella innostuin paljonkin. Ajattelin tarinan kertovan miten ja miksi kirjoittaja on päätynyt ratkaisuunsa ja miten hän valmistui lähtöön, millaisia ajatuksia tienpäällä on syntynyt ja miten yhteiskunta näkee nomadin. Osittain kirja olikin sitä, mutta päällimäiseksi jäi että se on sekoitus kirjoittajan kärkkäitä mielipiteitä ja vähemmän faktaa. Tarina eteni hyvinkin nopeasti päätöksenteosta suoraan itse matkaan. Oli silti mielenkiintoista lukea useammastakin vastaantulleesta nomadista ja heidän näkemyksistään, eikä ripaus historiaakaan ollut pahitteeksi. Uskon, että kirja olisi ollut parempi jos se olisi keskittynyt vain tuohon puoleen, tai vain kirjoittajan omiin kokemuksiin, nyt se rynsöily vähän suuntaan jos toiseenkin. Tai ehkä en päässyt vain tarpeeksi syvälle itse ajatukseen kun luin vain tusinan sivuja iltaisin ennen nukahtamista.
Tuomio 2/5


MELKEIN GEISHA
Minna Eväsoja
"Japanissa muodit ja virtaukset voivat muuttua nopeasti, mutta asenteet eivät. FT Minna Eväsoja kävi 1990-luvun alussa japanilaisen teekoulun. Sen jälkeen hän on asunut ja matkustanut Japanissa, opiskellut japanin kieltä ja japanilaista estetiikkaa harvinaiseen tapaan länsimaalaisena japanilaisten joukossa. Tässä kirjassa Eväsoja kertoo mitä on saanut kokea vuosikymmenen aikana. Hän katsoo japanilaista mielenlaatua, japanilaisten asennetta elämään, Kioton arkea, ja näkee länsimaisittain merkillisen, pahimmillaan mielettömän, parhaimmillaan hullunkurisen, ihastuttavan maan. Kirja on kokoelma hersyviä, joskus härskinrohkeita, monesti kauniita ja yleensä hauskoja tarinoita japanilaisesta kulttuurista ja siitä, kun suomalaisnainen kohtaa sen. "

Ai että pidän tästä! Kirjoittan oma persoona näkyy ja kuuluu, mutta tarina ei elä sen ympärillä vaan kertoo havaintoja ja kokemuksia maailmasta ympärillä. Kirjoitukset viisaasta senseistä ja Japanilaisten eriskummallisesta arjesta on niin arkisen hyvällä otteella tehty, että sitä lukee huomaamattaan monta sivua eteenpäin. On todella hankala selittää, mutta koin kirjan korostavan Japanilaista mystiikkaa ja arvoja samalla kuitenkin saaden lukijan ymmärtämään, että ihmisiä me kaikki ollaan. Tavat ja eleet muuttuvat, vaan ihminen on aina ihminen ja se tulee varsin hyvin esille kun maanjäristys vie pohjan pinnalliselta elämältä. Tuomio 4/5TRAVEL GUIDE FOR THE YOUNG, SEXY AND BROKE
Freddie Pikovsky, Anna Starostinetskaya ja Freddie Pikovsky
"This all-encompassing travel guide features approximately 100 exciting destinations like Buenos Aires, Brazil, Columbia, Greece, and Thailand, and everything college students, grads, and those in their twenties and thirties want to know about them, including: the cities with the craziest sex shops; the best places to get a tattoo; where to check out some amazing street art; why you should try fried bugs; the best clubs to party until dawn; and much more. Broken into three parts, the first section focuses on what to do and where: food, fashion, music, sports, sex and partying, and more. The second half of the book dives into practical tips and advice on budgeting, hostels, and transportation, and the third section offers great ideas about extending your stay. Entertaining and informative, this lively guide also includes fun charts and graphs and 100 to 150 full-color photos throughout."

Rehellisesti sanottuna en ole lukenut kirjaa vielä 100% loppuun, mutta kyseessä ei olekkaan niinsanotusti tarina tai kokemus vaan enemmänkin Lonely Planetin tyylinen opas. Kirjan ulkoasusta ja sivuntaitosta tulee heti mieleen e-kirjat ja blogit. Kirjoittat ovatkin alunperin tehneet alunperin nettilehden, jossa jakoivat omia vinkkejään ja ohjeita esimerkiksi viisumien hankkimiseen. Koko homma kasvoi isoksi opaskirjaksi joka onkin osaltaan ihan ok tietoa etenkin ensikertalaiselle. Opas eroaa rennon otteensa ja humoristisien heittojensa vuoksi perinteisistä ja ansaitseenkin siksi tuomioksi 3/5


IHANASTI HUKASSA JA MITEN SIELTÄ PÄÄSEE POIS
Merja Mähkä
"Syyskuussa 2009 Merja Mähkä lähtee Delhiin pelkkä menolippu taskussaan, Delhistä Merjan matka jatkuu mantereelta toiselle läpi mitä ihmeellisempien paikkojen. Puoleentoista vuoteen mahtuu tulivuoria, paratiisirantoja, suklaaterapiaa, savimajoja ja sarvikuonoja. Merja tutustuu korvanpuhdistajien ylpeään ammattikuntaan, eksyy kokaiinibaariin, saa pyhästä dildosta iskun päähänsä, eroaa ja pohtii mitä maailmalta etsii. "
http://www.adlibris.com/fi/kirja/ihanasti-hukassa-ja-miten-sielta-paasee-pois-9789513166847

Tätä voin lämpimästi suositella jokaiselle reissaamista ikävöivälle, sillä Merja kertoo asiat niinkuin ne on! Hän osaa kehua ja kuvailla upeita maisemia mm. Bolivian vuorilta ja samalla palauttaa jalat pinnalle ja kertoo kuinka perkeleen kylmä sielä on. Tarina huljuu sulavasti eteenpäin, aika-ajoittain jopa liian nopeasti ja pinnallisesti, mutta aina pitäen mielenkiinnon yllä. Kirja on kuvitettu ja mukavan rennosti kirjoitettu hyvä kokonaisuus. Tuomio 4/5


JAPANI PINTAA SYVEMMÄLTÄ
Raisa Porrasmaa
"Japani pintaa syvemmältä tarjoaa lukuisia näkökulmia japanilaiseen elämään niin tämän päivän saarivaltiossa kuin sen menneinä vuosikymmeninä ja -satoina. Kirjassa pohditaan 127-miljoonan asukkaan maahan liittyviä mielikuvia, mietitään japanilaisten kulttuurituotteiden menestyksen arvoitusta, seurataan työelämän vaativuutta sekä ihmetellään japanilaisten tyyneyttä vuoden 2011 maaliskuussa maata koetelleen katastrofin jälkeen. "
http://www.adlibris.com/fi/kirja/japani-pintaa-syvemmalta---muutakin-kuin-sake-sushi-ja-samurait-9789517968485

Olisin niin halunnut pitää tästä kirjasta. Melkein kiljahdin ääneen kun törmäsin tähän vahingossa kirjakaupassa ja mietin että pintaa syvemmältä ooh, olisiko tässä kulttuurista mielenkiintoista tietoa? No oli ja ei. Tälle kirjalle on varmasti oma lukijakuntansa, sillä se tieto on todellakin nippelitietoa ja vuosilukuja. Kanjien historiaa. Prosentteja ja statistiikkaa. Itselläni jäi kirja hieman kesken, enkä vain yksinkertaisesti saa luettua sitä loppuun, sillä se toimi paremmin unilääkkeenä kuin päivähaaveilun virittäjänä. Tuomio 1/5
SPECIAL ROUND: 

Nämä kaksi kirjaa on villikortti, eikä näillä ole varsinaisesti matkailun kanssa mitään tekemistä. Haluan silti ymmärtää ja lukea erilaisista kulttuureista, enkä pistäisi pahitteeksi vaikka joku päivä pääsisin käymään Pohjois-Koreassa. Kumpikaan kirjoista ei ole hyvänmielen kirjoja. Elämä Pohjois-Koreassa on todella karua, ankeaa ja lohdutonta. Siinä missä Barbara keskittyy kertomaa useiden loikkareiden tarinaa, kertoo leiri 14 yhden Shin-nimisen miehen loikasta. Jälkikäteen julkisuudessa on puitu, ettei kaikki Shinin kertomat tarinat olisi totta mutta kyllä se vetää hiljaiseksi jo ajatella, mitä jos ne onkin totta? Molemmat kirjat olivat erittäin kiinnostavia ja kohtuu hyvin kirjoitettuja. Suljetun maan tarinat herättelevät tajuamaan mitä maailmalla tapahtuu tänäkin päivänä ja kuvailee elämää aitojen takana erittäin valaisevasti karuin kuvauksin arkisestakin arjesta. Kirjoja on vaikea arvostella tarinana, mutta molemmat saa meikältä vahvan suosituksen ja aiheena 5/5. 

SULJETTU MAA - ELÄMÄÄ POHJOIS-KOREASSA
Barbara Demick

LEIRI 14 - PAKO POHJOIS-KOREASTA
Blaine Harden
RELATED POSTS

6 comments

 1. Hei tässähän tuli kasa ihan mainoita vinkkejä - kiitos! Tuo Heidin kirja mun on pitänyt itseasiassa lukea muutenkin, mutta enpä ole vielä ehtinyt ja muistanut. Lisäksi alkoi kiinnostaa erityisesti Melkein Geisha ja tuo Ihanasti hukassa. Ehkäpä hommaan nämä käsiini, kun taas Suomeen asti pääsen ja nostattelen sitten matkakuumetta siellä kotimaan pimeässä talvessa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein Geishasta vielä ehkä vähän turha, mutta kiva plussa, että vaikka onkin kovakantinen niin aukeemat aukee oikeesti leveeks ja paperi on ihanan ohutta! Pienet on munkin ilot mutta sitä on helpompi lukea :D

   Poista
 2. Kiitos vinkeistä, erityisesti toi Heidin kirja on pitänyt lukea jo pidemmän aikaa.. :D Muutama noista onkin entuudestaan tuttu, mutta valitettavasti liian vähän löytyy huippua reissukirjallisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin oikein pyöristynyt kun joskus menin Suomalaiseen ettimään kirjoja ja se matkailuhylly oli 95% Lonely Planettia ja 5 % Kotimaan eräjormailua + madventures kirja :D Kysyin myyjältäkin ja totesi että näin on. Adlibrikseltä onneksi on löytynyt jotain noita vanhempiakin teoksia ja usein monella eri nidontavaihtoehdolla <3

   Poista
 3. Haa, kirjoja, ihanaa! Muutama kommentti:

  Kerran kuljin ja kumarsin - Aivan loistava, tosin lukeminen mulla vielä vähän kesken. Tykkään! Todellakin nostattaa reissukuumetta.

  Reissukirja - Ihan kamala. Inhosin kaikkea paitsi osuutta nuoruusvuosista. Mulle näyttäytyi nimenomaan ylimielisenä.

  Elämäni Nomadina - Aivan ihana! Olen seuraillut Päivin matkoja muutenkin, hänhän on kirjoittanut useita kirjoja, ehkä niistä sitten muodostuu eheämpi kokonaisuus? Kärkkäät mielipiteet olivat kirjan suola, vaikken ollut useinkaan ihan samaa mieltä. :--)

  Ihanasti hukassa - Tykkäsin niin paljon, että lähetin kirjan luettuani sähköpostia sen kirjoittajalle. En saanut koskaan vastausta, ja petyin niin, että annoin kirjan pois. Jäi huono jälkimaku. Opetus: älä koskaan lähetä fanipostia. :---D

  Suljettu Maa - Yksi parhaista kirjoista mitä olen lukenut moneen vuoteen. Jotenkin osui ja upposi, Pohjois-Korea kiinnostaa tosi paljon.

  Mun kirjoittama kirjajuttu vuoden takaa löytyy täältä: https://sarrrri.com/2015/09/nojatuolimatkailua/ - kommenttiboksissa moni ehdotti tosi hyviä kirjoja, ehkä sieltä voisi löytyä inspistä sullekin. :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä pitäisi lukea useampi Päivin kirja, ne mielipiteet kun tuntuivat tulleen niin tuulesta tempaantuneena vaikka varmasti on kokemusta takana :)
   Ihanasti hukassa pisti meikänkin kyllä ettimään itseasiassa kirjottajan tietoja netistä ja selvisikin että tosiaan matkablogi on ollut, vaan sitä ei löytynyt enään mistään mikä oli todella harmillista :<

   Pitääkin käydä heti kolumassa kommentit läpi jos löytyisi seuraavaan tilaukseen uutta matkaan, kiitos hurjasti!!

   Poista