Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

PIKAKELAUS AMSTERDAMIA

10/13/2017 Maria Maunula 2 Comments Category : , , , , , , ,

Missä välissä tänne tuli näin pimeää? Kuka sammutti taivaalta valon? Syksyn lipuessa ylle, on hyvä ottaa kaiholla pieni pikakelaus kesän reissuihin, joita oli valitettavasti hyvin vähän, oikeastaan vain yksi bloggaamisen arvoinen mutta sitäkin kivempi matka - Amsterdamiin, Hollantiin. Juu, taas. Sinne on vaan niin yksinkertaisen helppo riipasta kohtuu edulliset lennot ja tuntuu että jokakerralla jäisi vielä nähtävää ja tehtävää. Jos viimekerta meni ohi, voit lukea sen siitä  täältä!Mikä on paras aika matkustaa dameihin? No ihan milloin vain! Syksyllä kanaalien puut vaihtaa ruskaan, talvella tuulimyllyt kuorruttuu lumikerrokseen, keväällä alkaa kaupungin kuhina taas kasvaamaan ja kesä on täynnä vehreyttä sekä tapahtumia! Viimekerran talvinen kokemus oli hieman loskainen, joten nyt piti saada kokea kesäinen Dami kunnolla.
Suorat lennot edestakaisin saa yleensä noin 200 euroon tai huomattavasti edullisemmin jos jaksaa pönöttää Ruotsissa useiden tuntien vaihdon. En jaksa, joten Finskiltä suorat ja lentoaikahan ei ole kuin reilu parituntia.
Kuten aina, alkuperäiset suunnitelmat meni ihan miten sattuu mutta yhdessä suunnitelmassa pitäydyttiin, nimittäin haluttiin hankkia majoitus Airbnbn kautta. Damissa nousee hotellien ja hostellien hinnat aika hurjasti ja viime hostellikokemuksen jälkeen ajateltiin että oma vessa ja keittiö ei olisi pahitteeksi.

Olisin ollut valmis reissaamaan yksinkin, mutta sain kalasteltua mukaan periteisen Auvon ja porukkaan liittyi vielä Sanna. Yksittäiset hostellihuoneet olisi lähtenyt noin 40 eurosta ja hotellihuoneet jopa 80 eurosta, joten bongaamamme Airbnb kämppä osottautui oikeaksi helmeksi! maksettiin loppujenlopuksi 550 euroa 4 päivältä, eli 183 naama, eli about 46e yöltä. Kämppä sijaitsi watergraafsmeer nimisellä alueella ja sinne pääsi todella helposti julkisilla perille.
Asunnon omistaja oli itse Barcelonassa joten sovittiin avaimien nouto suoraan rautatieaseman läheisyydestä kätevästä drop and go putiikista. Siitä vierestä ostettiin myös rajaton lippu julkiseen liikenteeseen ja hilppastiin itsemme google mapsin avulla perille metrolla.

Damissa on todella paljon tälläisiä kellarimaisia miniminipaikkoja, Helsingissä todennäköisesti joku olisi aina kussut viikonlopun tunnelmissa noille portaille.  

Metroasemalla on ihan normaalia olla musikaalisen luova ja käydä vähän pimpottelemassa vaikkapa työpäivän jälkeen. 

Kämpän naapurusto oli sellaista peruslähiötä, vieressä pari supermarkettia, kirkko, päiväkoti ja musiikkikauppa. Musiikkikaupan sijainti google mapsissa aiheuttikin pientä naureskelua, sillä alakerran naapurin ovessa oli iso kyltti missä luki ettei tämä ole todellakaan se musiikkikauppa ja ohjeet oikeaan osoitteeseen. Saatiin itsekkin toimia oppaana parvekkeelta yhtenä aamuna kun joku etsiskeli kyseistä musakauppaa. Saattaisi itsellä mennä hermo jos on kokoajan joku kilkuttelemassa ovella.

Kämpässä oli tiskikone, kahvimasiina, leipägrilli, telkkarit, tiskikoneet, pesukoneet jne. Me nautittiin jo ihan siitä että oli tilaa hengailla olkkarissa ja musiikkikin kehtasi kuunnella, joskin seinät on usein damissa melkein paperia ja siitä olikin kämpän ohjeissa erikseen mainittu että pliis säästäkää naapureiden hermoja ja bilettäkää missätahansa lähialueen baareissa mutta ei kämpässä. Voin vaan kuvitella kuinka paljon rellestäviä bailuturreja omistajat tuollapäin saa kyläilemään. Me oltiin kilttejä vieraita ja tuotiin jopa suklaatulaisia Suomesta! Oli myös ihana mukava tulla "kotiin" ilman että joku oli ördäämässä ja paukuissa heilumassa portaikossa kuten viimereissun hostellissa :D

Oli aivan mahtavaa tuijotella lähikaupan antimista kootun parveke-aamiaisbrunssin äärellä maailman menoa. Damissa sen jotenkin huomaa miten synkkiä ja hiljaisia me Suomalaiset ollaan. Paikallisia näki milloin laulamassa, tanssahtelemassa tai jopa loikkimassa parkkipaikalla ruudukon mukaan kuin itsekkin pikkulapsena tuli tehtyä. Ihmiset moikkaili ja jutteli, naapurin postit jätettiin ovien eteen huoletta ja iltaisin saattoi ihmiset ottaa hieman viintä sivistyneesti puistoillessa ilman kenenkään paheksuntaa.

Kämpän olkkari ja parveke nro.1

Iltapalat kokkailtiin keittiöstä löytyneellä mahtigrillillä!

Samaistun kämpän omistajan sisustumakuun 100%

Keittiö ja parveke nro 2

Meidän aamiaisbrunssi ja näkymät.. noh.. parkkipaikalle :D 

Naapurikaupan herkkuja!

Lähikaupan antimista tuli muuten mieleen, miten uskomattomia niiden paistopisteet on! Luulin aina että Lidlin tarjota on jotenkin hyvä mutta ehei, se on vielä kaukana siitä mitä damissa saa. Ja sieltä saa salmiakkia ja lakua! Me ei ollakaan ainoita outoja. Maksupoliittikka kyllä toisinaan hämmentää pientä kulkijaa, joissain kaupoissa ei käy kuin visa, toisessa master, yhdessä vain käteinen. Käteistä myöskään anneta sinulle käteen vaan pieni automaatti puskee vaihtorahat ulos. Mentiin muuten täydestä paikallisina vaikka varmasti meidän pakettien hyppistely ja hamstraaminen paljasti turreiksi, kassat koitti silti kovasti jutella jotain Hollanniksi, ei vaan mitään hajua mitä. Vähän syrjemmässä keskustasta huomasi myös sen avoimuuden ja ystävällisyyden, tottakai poikkeuksiakin varmasti mahtuu mukaan mutta yleisestiottaen ihmiset tykkää rupatella niitä näitä kellevain eikä turreihin olla vielä kyllästytty lähiöissä.

Ensimmäinen päivä meni lähinnä keskusta kämpille selviämiseen ja kotiutumiseen. Lähialueen baari ja ruokatarjonta käytiin kuitenkin heti scouttaamassa. Vaikka isossa kapungissa oltiinkin, lähiön downside huomattiin kun ruokapaikat meni kohtuu aikaisin kiinni. Vesi kielellä luettiin jonkun ruokapaikan listaa ulkona kympin aikaan ja suunniteltiin mitä tilattaisiin kunnes joku paikallinen huikkasi paikan menneen juuri kiinni, mutta voisi kuulemma opastaa meidät seuraavalle snägärille minne oli itsekkin matkalla, kuinka ihanaa! Ihan täyttä varmuutta ei ole mitä tuli tilattua mutta hyvää se oli. Paikallinen osasi myös kertoa, että jos snägäri ei olisi ollut enään auki niin lähellä olisi myös ollut yökoju, sellainen masiina mistä saa seinästä ruokia pienenpienistä luukuista muutamaa killinkiä vastaan.

Seuraavana päivänä kerittiin kolumaan keskustaa läpi ennenkuin Sanna liittyi seuraan. Damin keskusta on kyllä sellainen sokkelo että tulee aina törmättyä samaan efektiin " Viimeksi mentiin varmaan tuota katua.. eikun.. se olikin ehkä tämä.. mutta toi tie toisella puolen näyttääkin hei tosi tutulta" ja todellisuudessa ei ole mitään hajua mikä katu oli mikäkin. Mutta sehän tässä parasta onkin, Damissa saa ja pitääkin eksyä. Ihana sama mihin menet, joka nurkalla on jotain kiinnostavaa.

Kaupan oma kissemisse!


Levykauppoja oli useita ja kokoelmat vaihteli hurjasti mitä eksoottisemmista genreistä legedaarisiin keräilykohteisiin. 

Hillitsin itseni kerrankin, en ostanut mitään totoro krääsää, vannon! ... mutta ehkä pari Star Wars juttua ^^'

Puukenkiä, puukenkiä kaikkialla. 

Sannan saavuttua joukkomme vahvistukseksi oli aika jättää keskusta taakse ja tutkia lähiömme puistotarjontaa. Puistojahan tosiaan on joka nurkalla ja meidän Airbnb kämpän lähellä oli parikin, kuten Park Frankendael. Kartasta katsottuna ja Vondelparkkiin verrattuna luultiin puiston olevan tosi pieni. Wrooong. Puisto koostui kokonaisuuksista, oli käppäilyaluetta, oli erilaisia istutuskokonaisuuksia, joku historiallinen kartano ja jopa siirtolapuutarha! Nyt kotona jälkikäteen mietin mitähän siirtolapuutarhat maksaa Hollannissa. Vain 2000 euroa maasta ja toiset paritonnia puista ja puskista!? Mitä ihmettä. Suomessa samanlainen saattaa maksaa 20 000 - 100 000 euroa.
Sielä on kuulemma jopa vaikea välillä löytää ostajaa omalle pläntilleen kun Suomessa on pitkät jonot saada oma pikkutontti.


Seuraavalle päivälle meillä oli jopa ihan suunniteltua ohjelmaa.
Ajateltiin sivistää itseämme sillä erilaista kulttuuritarjontaahan Amsterdam on pullollaan ja jokaiselle löytyy kyllä varmasti jotakin. Hilppastiin itsemme kuuluisalle Museumpleinille, eli isolle aukealle jota ympäröi monet eri museot, ruokapaikat ja putiikit. Jakauduttiin omille teillemme, itse valitsin Banksy & Salvador Dali näyttelyn!
Banksyn työt oli moderneja ja kriittisiä, Dalin todella psykedeelisiä ja tupa olikin aika täynnä. Kesän ruuhkaisimmasta ajasta huolimatta, näyttelyä mahtui hyvin seuraamaan ja jokaiselle työlle oli kyllä aikaa. Lippujen hinnatkaan ei kauheasta lompsaa keventänyt, olisikohan ollut 16 euron paikkeilla.
Oltiin sovittu, että tavataan kierroksien jälkeen Vondelparkissa ja koska valitsemani näyttely oli muita selvästi pienempi, olin ensimmäisenä ulkona. Piti oikein hieraista silmiäni kun astuin ulos näyttelystä ja edessäni porhalsi sadoittan alastomia ihmisiä fillareilla. Oh well, damissa kaikki on mahdollista.


Museumspleinilta on helppo ja lyhyt matka Vondelparkkiin jonka laajuutta en vieläkään meinaa tajuta vaikka on tullut käveltyä se ristiin rastiin ja päästä päähän pariinkin kertaan. Aina on jotain uutta mitä ei viimekerralla huomannut ja kesäisin joka ilta ja viikonloppu on jotain ilmaista konserttiohjelmaa ympäri damin puistoja. Nytkin oli joku musiikkitapahtuma rullaamassa, mutta me keskityttiin ihmettelemään LOTR tarinoiden tyylisiä jättimäisiä puita ja kukka-asetelmia. Mielentön paikka paeta hetkeksi kaupungin hulinaa. Vondeparkin alla on myös jokin "salainen" bunkerri missä pidetään reivejä, taidenäyttelyitä ja mitälie jooga ja jumppatunteja. En vain vieläkään tiedä missä se sielä on, mutta tämä check listille ensikerraksi.

Protip, Vondelparkissa EI saa enään grillata! Sensijaan grillailuhommiin sopivia ja sallittuja puistoja ovat seuraavat: Rembrandtpark, Oosterpark, Frankendaelpark, Noorderpark ja Amsterdamse Bos!
Amsterdamissa saa päivät kulkemaan kuin huomaamatta, joka nurkalla on puistoja ja erikoisia ruokakojuja, jänniä putiikkeja ja mitä veikeämpiä baareja/kuppiloita. Näitä me kierreltiin iloiesti paripäivää kunnes oli aika palata takaisin kotiin. Pidemmittä turinoitta, tässä jäätävä kuvaspämmi!
RELATED POSTS

2 comments

  1. Amsterdam on kyllä hauska. Toi suomalaisten synkkyys verrattuna moniin eurooppalaisiin on kyllä välillä silmiin pistävää. Onneksi itse saa viettää aikaa positiivisten ja inspiroivien ihmisten kanssa täällä synkässä pohjollassakin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä! Olis varmasti veikeä tehdä vaikkapa videokollaasi millaisia ilmeitä ja eleitä ihmisillä on bussissa ympäri maailmaa :D Nään jo sieluni silmin miten Suomalaiset istuu bussissa niska 90 asteen kulmassa tuijottamassa luuria hiiren hiljaa

      Poista