Harmony Clean Flat Responsive WordPress Blog Theme

SIVISTYKSEN KOH SAMUI

4/01/2017 Maria Maunula 36 Comments Category : , , , , , , , ,

Oltiin todellakin palattu sivistyksen pariin kun hotellin ravintolassa tarjoilija huomauttaa ettei meidän tarvitsisi ottaa läpsyjä pois jalasta, kylläpä se tuntui oudolta muutaman viikon rantakohteiden jälkeen joissa on aina tapana ottaa kengät pois kauppaan/ravintolaan/bungalowiin/minnevain astuessa. Onhan samuikin siis rantakohde, mutta ihan eri kaliiberia kuin aiemmat etappimme. Tuli melkein kulttuurishokki hypätä Phayamilta Samuille, kuin kaksi eri maailmaa.


Phayamilta lähdettiin heti aamulla aikaisin, mutta perillä oltiin vasta illalla ysin pintaan. Oikeasti perille olisi päässyt nopeammin mutta Phayamilta Ranongin bussiasemalle kyydinnyt tyyppi ei puhunut sanaakaan englantia ja ojennettuina meille bussilippumme Donsakin satamaan pääsyä varten hän viittoi meidät bussiasemalle odottelemaan. Siellähän sitten odoteltiin ja ihmeteltiin kun kyytiä ei kuulu ei näy, en osannut vielä hermoilla sillä Thaimaassa on hyvinkin tavallista tulla jopa tunnin myöhässä. Tomi kävi varuiksi kuitenkin kysymässä että mikäs tilanne, noh, bussi eli siis oikeasti minivani oli tullut ja mennyt, ihan eri paikasta kuin mihin meidät oli viitottu. Seuraava menisi parin tunnin kuluttua. Huoh, Classic thai thing. Omaa oloani ei helpottanut hieman turvonneet kutisevat nilkat jotka sitten iltaa kohden olikin jo kuin kaksi makkaraa. Koko lauttamatkan donsakista kuljin jalat ylöspäin asetettuna ja mietin että ei tuo haava nyt niin pahannäköinen ole. Joku hyttiäisen tai muun mörököllin puremahan se vain oli, jota olin saattanut hieman raapia...Samuilla otettiin taas mukava oma bungalowi, joskin ne oikeat rantabungat olisi maksaneet täällä hunajaa. Meidän maja oli kauniisti rakennetun puutarhan keskellä ja kävijäkunta hotellissa oli taas kerran lähinnä valkoisia pakettimatkaajia. Kukin viettäköön lomansa miten haluaa, mutta ei voitu kuin ihmetellä miten jotkut istui joka ikinen päivä aamusta iltaan altaalla. Toissalta, taisi respa pitää meitäkin hulluna kun otettiin yöllinen uintisessio poolilla rankan matkustamisen jälkeen. Voin kertoa että tuntui hyvältä vain kellua viileässä vedessä pilkkopimeässä naama kohden tähtitaivasta. Valitettavasti tähtitaivas ei enää vetänyt vertoja Phayamilla nähdylle, sillä valosaasteen määrä huomattavasti suurempi.Samuilla vietettäisiin viimeiset yhteiset päivät sillä Tomin piti palata Suomeen piakkoin, osasyy Samuin valintaan oli saarella sijaitseva lentokenttä ja golfkenttä. Tomi ottikin lennot Bangkokiin heti piakkoin kun itse jäin vielä pohtimaan mihinpäin sitä oikein menisi, muutama kaveri olisi Chiang Maissa ja sinne pääsisi todella kivasti lentämällä, katsoin saman iltana että lippukaan ei ollut kuin 80€. Lento kestäisi vain 1h 20min. Kuulosti hyvätä tuon Samuille reissatun 12h jälkeen. Samuin kenttää operoi lähinnä Bangkok Airways monopoliasemassa joten muihin Thaimaan sisäisiin lentoihin nähden tuokin olisi kallis, mutta toisena vaihtoehtona olisi viettää noin 20-30h bussissa/junassa mikäli mielin pohjoiseen. Jäin vielä harkitsemaan ja se osoittautui virheeksi sillä seuraavana päivänä sama lentolippu oli 138€ ja sitä seuraavana 179€. 

Lippuasiat sikseen, tämä ei ollut ensimmäinen kertaamme Samuilla, viimekertaista oltiin neljän porukalla ja oli ihan mukavaan joskin siinä missä Phayam oli liian hiljainen on Samui omaan makuuni liian överi. Tunnettu ostoskatu Chawengin alueella oli kuin minijapani, niin paljon vilkkuvia neonvaloja, ravintoloita, baareja, kauppoja ja se mikä ärsytti eniten oli agressiiviset sisäänheittäjät, viisi autoa peräkkäin huudattamalla kajareista täysillä mainoksia eri tapahtumista ja aargh ne flyerien jakajat. Jos oltaisiin kerätty kaikki flyerit mitä väkisin tuputettiin, olisi niistä varmaan saanut kirjan. Hinnat oli jokseenkin kalliimpia, toisaalta tinkivaraa oli enemmän. Järjetön kuumuus ja paikan ruuhka ajoi meidät sellaiseen epätoivoon että haettiin pelastusta ilmastoidusta burger kingistä. Jep, kuka hullu syö  bkta Thaimaassa? Sitä minäkin ihmettelin ensimmäisellä visiitilläni Thaimaassa, muttakun on monta päivää, viikkoa tai kuukautta syönyt riisiä ja nuudeleita niin joskus kaipaa sitä tuttua ja turvallista mättöä.


Löytyipä sieltä munkin makuun sopiva kauppa, https://psylofashion.com

Samuilla on luksuslomailijoille tarjota vaikka mitä, jopa niin fiinejä ravintoloita että pitää varata paikka sekä sellaisia spa hoitoloita, että oksat pois. Osaan on rakennettu vesiputouksia ja pakettien hinnat alkoivat satasista. Tomin golffatessa halusin antaa saarelle uuden mahdollisuuden vakuuttaa mut ja vuokrasinkin taas skootterin, vaikka päätien hulina hieman pelottikin, täälä ei todellakaan tehty tilaa pienille mopoille. Kypärä visusti päähän ja suunnaksi saaren vastaranta. Pääsi oikein yllättämään miten uljaita maisemia keskeltä saarta löytyikään, eikä tarvinnut ajaa kuin kymmenisen minuuttia jotta pääsi pois siitä normaalista liikennehälinästä. Ilmeisemmin ihmiset ajavat saarta mieluummin ympäri kuin keskeltä vuoristotietä pitkin sillä varmaan puoleen tuntiin ei tullut ketään vastaan, toisinkuin pääteillä missä saatoit joutua odottamaan edes tielle pääsyä jokusen aikaa. Ohitin useita luksusresortteja ja kokonaan punaisen temppelin etsiessäni reittiä vesiputoukselle josta olin lukenut tripadvisorista. Tunnin ajelun jälkeen kävin kuitenkin tankkaamassa niin mopon kuin oman mahanikin ja siinä kuvia siirtäessä kamerasta puhelimeen rantaravintolassa, tulee joku britti sanomaan että anteeksi neiti teidän jalkoihin on tulossa iso käärme. Vähintäänkin hämmentyneenä kurkkaan pöydän alle ja siellähän se, puolisentoista metriä pitkä kirkkaan keltainen kärmes sielä lipui kohti kinttujani jotka nostin salamannopeasti ylös. Tässävaiheessa meikä oli vain huvittunut mutta keittiöstä kirmaa joukko thai miehiä kaulimien ja kepukoiden kanssa jahtaamaan poloista, onneksi kärmes pääsi pakoon :3


"Hmm tämä on varmaan suklaahippu vaniljaa"... PAPUJA. Kuka hullu laittaa moisia jäätelöön?


Vesiputouksia on saarella useitakin mutta niistä isoin ja tunnetuin pari on Na Muang waterfall 1 ja 2, kakkosella on korkeutta jopa kunnioitettavat 80m. Koska olin yksin liikenteessä sain tulla ja mennä miten huvittaa ja loppujenlopuksi sainkin olla putouksilla ihan yksin kun muutama turisti tour tuli ja meni hirveällä kiireellä isoissa ryhmissä. Putous muodosti useille eri tasoille ihania kylmiä altailta ja uskomattoman kauniita luonnonsuihkuja. Korkeuseroa ei todellakaan näe kuvista, mutta tunsimpahan itseni pieneksi ihmiseksi taas. Suihkulähteelle pääsi ihan mukavasti kävellen mopoparkilta, ei ollut pitkäköön matka mutta ylämäkeen tietysti. Alaspäin tullessa laiskotti ja ostin 50 bht (1,30e) maksavan kyydin jeepin katolle rakennetussa penkissä. Vieressäni istunut tyyppi näytti saavan paskahalvauksen ja auton normaalikyydissä olleet kiljuivat, meikä vain nauroi!
Seikkailujen jälkeen huristelin hotellille hieman siistiytymään ja Tomikin oli jo saapunut golffaamasta. Vietettiin viimeinen yhteinen reissuilta Samuin Fishersmans villagessa Bophutin alueella ja käytiin syömässä "meksikolaisessa". Paikka oli selvästi astetta fiininmpi ja meitä palveli yhen aterian aikana varmaan kahdeksan eri tarjoilijaa. Mikä parasta, meinasin vahingossa pannuttaa naamalleni ravintolan eteisessä ja siitä lähtien ne kaikki kahdeksan kateseli tarkkaan etten astu huonosti ja oli valmiina ottamaan kopin jos niin kävisi, akward! Ruoka oli maittavaa ja oli hauska katsoa paikan pitäjän tekevän taikatemppuja muille vieraille. Kalajastakylän shoppailukokemus olikin jo huomattavasti kivempi kuin aikaisempi chaweng, vaikka tämäkin oli toki turistelle tehty niin tuotevalikoima oli jo lähtökohtaisesti muutakin kuin niitä iänikuisia neonvärisiä norsutoppeja ja Biillabong, Adddidas tai Niker vaatteita. Poimittiin tuliaisiksi parit laiskanmiehen ruokasetit, eli vähän samaan tapaan kuin meillä myydään valmiita jauhelikastikepusseja, sai Samuilta helpot currykastikepaketit, lisää vain öljy ja kookosmaito. Minun oli tehtävä jonkinlainen päätös myös sen suhteen, että mitä teen kun Tomi lähtee. Jäisinkö Samuille, maksaisinko ylihintaa Chiang Maing lennoista vai ottaisinko jopa saman lennon Bangkokiin. Muutama kyseli turistitour kopeissa oli valaiseva - voisin napata lauttalipun 5 eurolla Koh Phanganille. En ollut valmis luopumaan rantahiekasta!


Parit luksuskämpätkin olis ollut myynnissä!

Leffateatteri Samuistyle

Kalastajakylän " tiimari" 

Sama kaveri jolta olin vuokrannut skootterin, pyöritti samalla myös taksipalvelua. Ja bikinikauppaa. Because why not! Kävin vielä samana iltana palauttamassa skootterin ettei vaan kävisi kuten lantalla, että etitään aamulla hikihatussa jotakuta kelle palauttaa ja saada passi takaisin. Tyyppi teki meille diilin myös taksikyydistä heittäen Tomin kentälle ja meikän Phanganin satamaan. Hauska sattuma, tyyppi oli asunut Ruotsissa jonkun aikaa ja tunsi paljon kavereita pohjoismaista jotka visiteeraa hänen luonaan aina lomalla. Pieni on maailma jälleen :) 

Phanganille menee useampi eri lauttafirma ja useista eri satamista. Perinteisesti taksikuski vei meikän ensin väärälle, mutta kerettiin korjaamaan virhe ennen lautan lähtöä. Itse otin lipun Haad Rinin satamaan, eli juurikin sinne ahtaimpaan bileturistinurkkaan koko Phanganin saarella, lippu maksoi jotakuinkin 5 euroa ja matka kesti noin 40 minuuttia. 


Laiva on lastattu bileturisteilla.

RELATED POSTS

36 comments

 1. Keltainen käärme oli pieni yllätys, kuinkahan olisi käynyt, jos se olisi hieman puraissut. Tai sitten se oli päässyt keittiöstä karkuun. Kaikki muu olikin juuri sellaista, minkä takia ei hotsita Thaimaa yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samui ei kuulu meikän lemppareihin, oikeastaan melkein missä vaan muualla on Thaimaassa on enemmän tarjottavaa omaan makuuni ^^

   Poista
 2. Tuli mieleen tuosta käärmeestä, kun Ko Lantalla kellotteli nurmella menemään kohti avoimena olevan bungalowin ovea kohtuullisen iso varaani. Oltiin juuri tulossa mieheni kanssa aamiaiselta ja katsoin, että voihan perskules, nyt ei ole hyvä juttu. Otin pienen kiertotien ja ryntäsin huutelemaan asukkaille, että ovi kiinni. Perheen isä oli vähän, että: Täh? Kiva yrittää selittää, että kato nyt, toi varaani on kohta teillä sisällä. Nopsaan onneksi tajusi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oliskin ollut mukava ylläri! Itsellä ollut sammakoita, torakoita ja apinoita bungalowilla kylässä mutta ei varaania, olisin varmaan mennyt ruokkimaan sitä haha :D

   Poista
 3. Minä taas voisin lähteä Thaimaahan vaikka heti ja tulla takaisin kun viimeisetkin räntäsateet on Suomessa satanut :D JOskin en osaa kuvitellakaan sellaista, että kyllästyisin thairuokaan ja valitsisin Burger Kingin sen sijaan. Minulta se vaatisi kyllä sen muutaman kuukautta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on jotenkin ne voimakkaat (herkulliset) maut jotka alkaa jossainkohden tökkiin, etenkin curryt ja lemongrass joka pistää aina sieltä täältä läpi, toisaalta koitan myös maistella kaikkia kummallisuuksia mitä tulee vastaan katukojuissa :)

   Poista
 4. Kalastajakylän Tiimari :D Hahah! Ihana Koh Samui, tästä(kin) postauksesta tuli vaan kauhea, yltyvä Aasia-ikävä enkä kestä enää kauaa, pakko varata liput pian! Tuollainen ihana bungalow pitäisi varata seuraavalle reissulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Bungalowit <3 En ole ikinä nähnyt sitä megaöykkyresorttien hohtoa vaan hamuan juurikin pikkuisten omien mökkien lämpöä ja kotoisuutta <3 Hyvää reissua! :)

   Poista
 5. Mahtavaa improvisointia suunnitelmien suhteen, samaa tykkään itse harrastaa, tosin ehkä vähän pienemmässä mittakaavassa, kun reissut yleensä vain 1-2 viikon mittaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kokeilla Euroopan suunnalla kanssa parinviikon reissua , ymmärtääkseni juna ja bussiyhteyksiä voi napata juurikin niin extempore kun siltä tuntuu :)

   Poista
 6. Osaan kuvitella halun syödä burgereita. Meille se iski jo viikon jälkeen....mutta tuo käärme iiik. itse huutelin rantaravintolassa, kun liskopesuo (olisiko ollut viisi) vilisteli pitkin laattalattioita pöytien alla. Samui ei ilmeisesti enää maineensa veroinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun on vaikea nähdä Samuin viehätystä, toki jos haluaa isoihin all inclusive resortteihin ja nauttia päräyttävistä inginitypooleista isolla hintalapulla niin sieltä löytyy vaikka ja mitä. Meikä haaveilee enemmän sellaista kodikasta aitoa thaimeininkiä enkä ole sitä Samuilta vielä löytänyt, ehkä olen vain ollut väärillä rannoilla hmm.

   Poista
 7. "Anteeksi neiti, teidän jalkoihin on tulossa käärme" :D Kääk! Koh Samui ei varmasti olisi meikäläisenkään lemppari, hiljaisempien paikkojen perässä kun yleensä kuljetaan. Ja ihan totta, kun viikkotolkulla syö thaikkuruokaa, niin ennen pitkää on vaan saatava jotain muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeeni oli varmaan kanssa näkemisen arvoinen kun mietin että mitähän tuo äijä höpäjää ennenkuin kurkkasin sinne pöydän alle :D

   Poista
 8. Hyi apua, varmaan hyppäisin tosi korkeelle ilmaan, jos käärme olisi mun pöydän alla. Mulla oli vähän samanlainen bussikokemus Kuala Lumpurissa, mutta mä onneksi ehdin siihen mihin pitikin, vaikka mua pyydettiin odottamaan jossain puiston tapaisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olisi pitänyt tajuta kysyä kanssa joltain muulta sen meidän "oppaan" lisäksi niin ehkä oltaisiin spotattu oikea odotuspaikka heti :P Oh well next time then!

   Poista
 9. Oon käynyt Samuilla muutaman kerran ja nyt viimeisimmällä vuoden takaisella reissulla päätin, että samuilut oli nyt tässä. Vaikka kierreltiin saarta Chawengin ulkopuoleltakin, ei se silti mielipidettä saaresta juuri muuttanut. Etenkin niihin sisäänheittäjiin meni hermo aivan totaalisesti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun niitä sisäänheittäjiä on niin käsittämätön määrä, hyvä että kerkiää jonkun kaupan ikkunaa kattomaan kun joku repii hihasta ja toinen tuuppaa oma nravintelinsa luo, pfft!

   Poista
 10. Thaimaa on jännä paikka, kun jotkut siitä tykkää kovin ja käyvät usein, toiset taas ei. En tiedä minne itse suuntaisin, jos/sitten kun sinne ensimmäistä kertaa menen. En ehkä tänne Koh Samuille, jotkut sinun aiemmista paikoista vaikuttivat paljon mielenkiintoisemmilta. ***sateenmuruja.com***

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thaimaa on niin monimuotoinen, etelä ja pohjoinenkin on kuin yö ja päivä :)

   Poista
 11. Huh, apua mikä käärme! Kummaa ettei sitä pelottaneet ihmiset yhtään vaan tuollalailla jaloille luikertelee. :D Jos teikäläinen ihmettelee miten joku viettää koko loman uima-altaalla, niin yksi mun tuttu kävi Thaikuissa ja postasi sieltä pelkkiä salikuvia, ehkä yhden allaskuvan lisäksi. Mietin että aikamoinen loma, mahtoikohan hän käydä rannalla ollenkaan.. No, kukin tyylillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eih, salihurjat! Ne sentään pääsee usein ilmastointuun tilaan treenaamaan, mutta se mikä ei uppoa mun loma-aatoksiin on myös ne keskellä kuuminta päivää rannalla lenkkeleivät fitnessgurut! Meikähän sulais matkalla märäks läntiks ja valuisin vuoroveden mukana mereen :D Toisaalta, thaikuissa käy paljon nyrkkeilyturisteja ja niiden " lomat " on todellakin treeniä treeniä :)

   Poista
 12. Toi on kyllä reissussa ihan kökköä kun jokin ötökkä "ruokailee" jaloissa ja se kutina, mikä jatkuu ja jatkuu kun on lämmintä. Onpa Koh Samui viidessätoista vuodessa muuttunut, silloin ei ihan noin bilemestasta ollut kyse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kutina on ihan helvetillistä! Kaikenmaailman salvoja tuli hierottua ja kokeiltua josko sais sen loppumaan mutta ei, onneksi merivesi ja vesiputousten viilentävä vesi auttoi toisinaan, mutta sieltä ne kaikki nannabakteerit varmaan tulikin :D

   Poista
 13. Kuulostaa jälleen kerran niin hauskalle seikkailulle! Tässä alkaa itsellä Thaimaa kuume kasvaa. Mutta hui, tuo käärme! Saitko ikinä selville mikä käärme se oli? Tai oliko kenties myrkyllinen? Onneksi joku kerkesi varoittamaan sua siitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritin googlettaa tässä muutamapäivä sitten noita kärmeksiä ja uskoisin sen olevan Coelognatus radiatus, vaaraton otus, tai ainakin toivon että se on tuo koska kaikki muut keltaiset olikin sitten todella vaarallisia :'D

   Poista
 14. Wau, hieno käärme! Koh Phanganilla meitäkin tuli moikkaamaan luikertelija, mutta paljon pienempi ja värittömämpi – eikä onneksi ehtinyt ihan noin lähelle.=)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Phanganilla oli jotenkin muutenkin enemmän viidakkovibaa kun Samuilla, tykkäsin paljon enemmän siitä :)

   Poista
 15. "Anteeksi neiti teidän jalkoihin on tulossa iso käärme" 8D Apua! Vähän turhan trooppista ja kamalan eksoottista! Mut näyttää olevan jotain tuttuakin - japanilaisia keksitikkuja!

  VastaaPoista
 16. Vaikuttaa monipuoliselta paikalta, missä olisi varmasti sopivasti tekemistä parin viikon lomalle. Olen tota miettinyt Thaimaan lomakohteita miettiessä eikä tämä postaus ainakaan paikan mielenkiintoa heikentänyt - päinvastoin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä varmasti piisaa ja eiköhän niitä hiljaisiakin rantoja löydy rauhaa etsivälle :) Jos sopii suositella niin iso Koh Chang peittoaa mielestäni Samuin heittämällä!

   Poista
 17. Tjaah... Thaimaa-kärpänen ei ole toistaiseksi itseäni puraissut, joiten hymyilyttää tuo "sivistys"-sanan käyttö Koh Samuin kohdalla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin pitääkin, hieman sarkastiseen sävyyn moinen kirjoitettu ja miten Thaimaassa juurikin ah-niin-huikeat kultturellijutut kuin ruokapöydän varaaminen ravintolaan ja läpsyjen pois otto on " sivistystä " sielläpäin haha. Bangkokissa toki kaikki eripäin :)

   Poista
 18. Voi hitto Maria, olisitpa ottanut yhteyttä, niin olisin lähtenyt sun kanssa pyörimään saarelle. Olisin päässyt näyttämään vähän 'toisenlaista' Samuita;)

  Mutta joo, itsekin pidän Phanganista älyttömästi juuri sen viidakkomaisuuden takia. Ja siellä meininki on edelleen jotenkin paljon hipimpää, mistä itsekin tykkään. Mutta Samuiltakin löytyy kyllä vielä sitä chilliäkin meininkiä.

  Käärmeyllätys ei varmaan ollut paras mahdollinen, mutta kyllähän täällä käärmeitä piisaa. Mun mies oli viime viikolla koirien kanssa käppäilemässä tässä parikymmentä metriä meidän talosta, kun törmäsi Cobraan. Höpötteli itse vielä kännykällä, ja havahtui vasta pari metriä ennen käärmettä, kun koirat oli innoissaan. Onneksi havahtui, muuten olisi voinut käydä jopa huonosti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin nopsa pysähdys ettei tullut mieleen! Olisi kyllä pitänyt, next time then :P Sun pitää tehdä Samui get away form the hussle postaus!
   Ja au mikä kirittäjä aamulenkille, kun ei noista kärmeksistä edes tiedä mikä on turvallinen ja mikä ei, siinä voi etenkin uteliaalla koiralla käydä tosiaan hassusti..

   Poista